Not the answer you need?
Register and ask your own question!

Problem with starting bootstrap-pxc on fresh installation Debian 9.9

MaciejMaciej EntrantCurrent User Role Novice
I have 3 fresh installations of Debian 9.9 for 3 cluster nodes.
I have installed latest version of XtraDB Cluster ( percona-xtradb-cluster-full-57). All nodes is configured like https://www.percona.com/doc/percona-xtradb-cluster/5.7/configure.html#configure
In /etc/mysql/my.cnf

[mysql]
wsrep_provider=/usr/lib/libgalera_smm.so
wsrep_cluster_name=pxc-cluster
wsrep_cluster_address=gcomm://95.216.33.23,95.216.33.22,95.216.33.21
# node 1
wsrep_node_name=pxc1
wsrep_node_address=95.216.33.23
# node 2
# wsrep_node_name=pxc2
# wsrep_node_address=95.216.33.22
# node 3
# wsrep_node_name=pxc3
# wsrep_node_address=95.216.33.21
wsrep_sst_method=xtrabackup-v2
wsrep_sst_auth=pxc_usser:PASSW0RT
pxc_strict_mode=ENFORCING
binlog_format=ROW
default_storage_engine=InnoDB
innodb_autoinc_lock_mode=2


When I bootstraping first node (https://www.percona.com/doc/percona-xtradb-cluster/LATEST/bootstrap.html) recieve error:

[email protected]:/home/merlin# /etc/init.d/mysql bootstrap-pxc
[FAIL] Bootstrapping Percona XtraDB Cluster database server: mysqld . . . . . . . . . . .[....] The server quit without updating PID file (/var/lib/mysql/pxc1.pid). ... failed!

In syslog I have info:
Jul 21 20:17:06 pxc1 /etc/init.d/mysql[5471]: MySQL PID not found, pid_file detected/guessed: /var/lib/mysql/pxc1.pid
Jul 21 20:17:17 pxc1 /etc/init.d/mysql[5614]: mysql ping failed

[email protected]:/home/merlin# ps -aux | grep mysql
root 4473 0.0 0.0 4276 1532 pts/1 S 19:31 0:00 /bin/sh /usr/bin/mysqld_safe --wsrep-new-cluster
mysql 4572 0.0 2.0 1055104 188108 pts/1 Sl 19:31 0:01 /usr/sbin/mysqld --basedir=/usr --datadir=/var/lib/mysql --plugin-dir=/usr/lib/mysql/plugin --user=mysql --wsrep-new-cluster --log-error=pxc1.err --pid-file=pxc1.pid --wsrep_start_position=d7cb6d48-abd9-11e9-9a00-63434748391a:3
root 5322 0.0 0.0 12780 952 pts/2 S+ 20:06 0:00 grep mysql

[email protected]:/home/merlin# mysql
mysql: [ERROR] unknown variable 'wsrep_provider=/usr/lib/libgalera_smm.so'

What I do wrong?

Comments

  • matthewbmatthewb Senior [email protected] Percona Staff Role
    Hello Maciej. All 'wsrep_*' parameters belong under .

    refers to the mysql client, not the server daemon. Move all your parameters under the correct section and try again.
Sign In or Register to comment.

MySQL, InnoDB, MariaDB and MongoDB are trademarks of their respective owners.
Copyright ©2005 - 2020 Percona LLC. All rights reserved.