Not the answer you need?
Register and ask your own question!

New node joins, but is unreachable

franciscoandradefranciscoandrade EntrantCurrent User Role Beginner
Hi There,

I'm using Percona with Galera version 3.21(r8678538).

I'm creating a new Percona XtraDB Cluster, but something goes wrong when I add the second node.
I can bootstrap the first node perfectly, but when the second node is added, I can see the increase of the wsrep_cluster_size
and wsrep_cluster_conf_id on the first node, but I can't login to the second node.
Whenever I try to access, I get the message:
ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2)

When I run "netstat -ltnp" I can't find any process listening on port 3306 (on the second node):
$ netstat -ltnp
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 0.0.0.0:111 0.0.0.0:* LISTEN 1/systemd
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN 877/sshd
tcp 0 0 0.0.0.0:4567 0.0.0.0:* LISTEN 1530/mysqld
tcp 0 0 127.0.0.1:25 0.0.0.0:* LISTEN 1029/master
tcp6 0 0 :::111 :::* LISTEN 1/systemd
tcp6 0 0 :::22 :::* LISTEN 877/sshd
tcp6 0 0 ::1:25 :::* LISTEN 1029/master

But I can see the mysqld process running:
$ ps aux | grep -i mysql
mysql 1530 0.2 12.8 1154696 450120 pts/0 Sl 21:34 0:00 mysqld --user=mysql --log-error=/var/lib/mysql/error.log
mysql 1544 0.0 0.0 113492 1968 pts/0 S 21:34 0:00 /bin/bash -ue /bin/wsrep_sst_xtrabackup-v2 --role joiner --address 10.0.1.5 --datadir /var/lib/mysql/data/ --defaults-file /etc/my.cnf --defaults-group-suffix --parent 1530
mysql 1971 0.0 0.3 171724 12748 pts/0 Sl 21:34 0:00 innobackupex --no-version-check --use-memory=512000 --apply-log /var/lib/mysql/data//.sst
root 2033 0.0 0.0 112664 992 pts/0 R+ 21:36 0:00 grep --color=auto -i mysql

At first, I thought that the problem could be the SST still in progress, but my databases are empty and I've waited several minutes but nothing changed.
Didn't find anything relevant on the log files, no error messages, only warnings.

Any suggestion on how to solve this, please?

Thanks!

Comments

  • franciscoandradefranciscoandrade Entrant Current User Role Beginner
    Just fixed it.
    The problem was a low value for innodb_buffer_pool_size variable on the mysql config file.
  • mirfanmirfan Database Administrator Inactive User Role Beginner
    Can you show us output of:
    mysql> SHOW STATUS LIKE 'ws%';
    

    Also, attach error logs from both nodes.
Sign In or Register to comment.

MySQL, InnoDB, MariaDB and MongoDB are trademarks of their respective owners.
Copyright ©2005 - 2020 Percona LLC. All rights reserved.